Jadłospis
JADŁOSPIS NA12.11.2024-15.11.2024
PODSTAWOWE ALERGENY POKARMOWE WYSTĘPUJĄCE W POSIŁKACH
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby
rodzic miał świadomość, że w doniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.
Numery alergenów występujące w posiłkach:
- Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, orkisz, pszenica, kamut).
- Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
- Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy
pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia, lub orzechy
oraz produkty przygotowane na ich bazie)
- Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Dwutlenek siarki (używany jako substancja antyutleniająca i utrwalająca, obecna
na przykład w owocach suszonych, winie, przetworzonych ziemniakach)
- Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
- Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek,
lubczyk, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, curry, kurkuma,
cynamon, cukier wanilinowy.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać
śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
Woda mineralna niegazowana do picia dostępna w salach dzieci przez cały dzień.